Huurkosten? Hoe zit dat?

29.08.24 09:00 Door Remco

Heeft u een aanrijding gehad? Dan heeft u recht op vervangend vervoer.  

Bent u WA-Casco (Allrisk) verzekerd? Dan wordt, afhankelijk van de polisvoorwaarden, vervangend vervoer door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Meestal valt dat samen met het herstel van de schade door een aangesloten schadehersteldoorbedrijf.

Is er een aansprakelijke tegenpartij? Dan zijn de kosten daar te verhalen. Houd hierbij wel rekening met de volgende zaken:
- Doorgaans vindt er een maximale vergoeding van 80% van de huurnota plaats. U spaart immers kosten uit doordat u uw eigen voertuig niet gebruikt.
- De kosten voor brandstof komen niet voor vergoeding in aanmerking.
- Het voertuig dat u huurt moet gelijkwaardig zijn aan uw eigen voertuig. Extra kosten voor een groter of luxer voertuig worden niet vergoed.

Aangezien u verplicht bent de kosten zo laag mogelijk te houden, de zogenaamde schadebeperkingsplicht, dient de huurperiode zo kort mogelijk te zijn. Is het voertuig te repareren? Dan geldt een periode die gelijk staat aan de reparatieduur. Is uw voertuig total loss, dan wordt er meestal 14 dagen huur vergoed. Soms wordt er een uitzondering gemaakt en wordt gekeken naar persoonlijke omstandigheden.

Houd er rekening mee dat wanneer het om een ongeval in het buitenland gaat, er andere regels van toepassing kunnen zijn.

RechtBij helpt u graag bij het verhalen van deze en andere kosten die door schade in het verkeer zijn ontstaan. Hulp nodig? Wij horen het graag!
Sleutel van huurauto wordt overhandigd