Wordt u gestraft voor gunstige schadeherstelafspraken?

09.04.25 14:20 - Door Remco

Wanneer een Nederlands bedrijf schade lijdt in Duitsland, kan het zomaar zijn dat de Duitse verzekeraar niet het volledige schadebedrag vergoedt. Dit komt doordat in Duitsland de gedachte heerst dat grote partijen zoals leasemaatschappijen en autoverhuurders kortingen kunnen bedingen bij schadeherstel. Verzekeraars passen daarom een standaardkorting toe, vaak rond de 15%, omdat zij ervan uitgaan dat u als groot bedrijf toch goedkoper kunt repareren. Maar is dat eerlijk?

Duitsland: korting op schadevergoeding bij gunstige herstelvoorwaarden

In Duitsland hanteren verzekeraars het principe dat schadevergoeding gebaseerd moet zijn op de werkelijke kosten die de benadeelde partij maakt. Dit betekent dat als u als bedrijf kortingen kunt bedingen bij schadeherstelbedrijven, verzekeraars vinden dat dit in mindering moet worden gebracht op de schadevergoeding. Volgens de Duitse rechtspraak is dit een manier om overcompensatie te voorkomen.


Een voorbeeld hiervan is te vinden in een uitspraak van het Oberlandesgericht Düsseldorf (Az. I-1 U 24/14), waarin de rechtbank oordeelde dat bij de berekening van de schadevergoeding rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid dat de benadeelde partij kortingen heeft kunnen bedingen bij het herstel van de schade. De rechtbank stelde dat, indien aannemelijk is dat de benadeelde partij dergelijke kortingen heeft gekregen of had kunnen krijgen, deze in mindering moeten worden gebracht op de schadevergoeding.


Dit heeft als gevolg dat u als bedrijf direct wordt geconfronteerd met een lagere uitkering, ook al heeft u zelf geen invloed op de manier waarop de verzekeraar deze korting berekent. Dit voelt als een straf voor goed ondernemerschap: u onderhandelt slim over herstelkosten, maar de besparing komt niet u, maar de tegenpartij ten goede.

BTW-verrekening bij niet-herstellen van de schade

Naast de korting op schadevergoeding hanteert Duitsland nog een ander principe dat verschilt van de Nederlandse praktijk: de BTW-verrekening. Indien een particulier besluit de schade niet te laten herstellen of geen herstelnota kan overleggen, wordt de BTW niet vergoed. Dit kan nadelig zijn voor particulieren die ervoor kiezen om de schadevergoeding zelf te houden zonder herstel. In Nederland wordt de schade doorgaans inclusief BTW vergoed, ook als er geen herstel plaatsvindt. In Duitsland wordt dit echter strikt toegepast, wat kan leiden tot een lagere uitkering dan verwacht.

Nederland: bedrijfsregeling 18 en het indemniteitsbeginsel

In Nederland kennen we een soortgelijk principe, maar dan tussen (casco)verzekeraars onderling: Bedrijfsregeling 18. In deze bedrijfsregeling is vastgelegd dat cascoverzekeraars in de branche motorrijtuigen nooit méér op aansprakelijke partijen verhalen dan zij uiteindelijk zelf voor de schade betalen. De gedachte hierachter is dat verzekeraars scherpe afspraken kunnen maken met schadeherstellers en daardoor lagere kosten hebben. Dit raakt echter alleen de verzekeraars onderling, niet direct de schadelijdende partij zelf.


Wat er in Duitsland gebeurt, raakt wél direct de benadeelde partij. Dit staat op het eerste gezicht in lijn met het Nederlandse indemniteitsbeginsel: u mag niet meer uitgekeerd krijgen dan de daadwerkelijke schade die u lijdt. Maar het schuurt met het feit dat er in Nederland geen wettelijke herstelplicht is: u hoeft de schade niet te laten repareren. U zou er dus in Nederland voor kunnen kiezen de schadevergoeding te houden en niet tot herstel over te gaan, iets wat in Duitsland minder interessant wordt wanneer een standaardkorting wordt toegepast.

Eerlijke regeling of oneerlijke straf?

De vraag blijft: is dit een eerlijke manier om schadevergoeding te berekenen? Of wordt u als goed onderhandelend bedrijf juist onterecht gekort op uw schadevergoeding? Wat vindt u: moeten bedrijven met gunstige herstelvoorwaarden minder schadevergoeding krijgen? Of moet een schadevergoeding losstaan van de achteraf werkelijke herstelkosten?


Heeft u ook een vraag over het claimen van een schade of waarom iets niet of niet geheel wordt vergoed? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!