Met RechtBij... op autovakantie door Europa!

19.07.24 21:33 Door Remco

Met RechtBij op vakantie
Eindelijk! De auto is gepakt en we zijn klaar om naar het zuiden te rijden. We nemen je graag mee op reis en vertellen ondertussen nog wat over de lokale, afwijkende, verkeersregels, ga je mee?! 

Eerst rijd je de grens bij België over. We kennen bijna allemaal de hobbelige grensovergang wel. Al snel kom je in een file terecht en moet de rijbaan van links een baan opschuiven naar rechts, waar wij rijden: ritsen dus! In België ben je verplicht te ritsen en dus een voertuig voor te laten gaan. 

België hebben we, op deze korte file na, vrij snel gehad. Door naar Frankrijk, specifiek de gevreesde Périphérique rond Parijs. Onze bestuurder zweet peentjes, want het is best druk! Denk je er wel even aan dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders die de ringweg op willen rijden? Veel Parijzenaren liggen in een deuk door de toeristen hier, letterlijk. Moet je de gedeukte auto's om je heen zien! Enfin, Parijs overleefd, door naar Spanje.

Bijna op de plaats van bestemming in Spanje aangekomen, rijden we een rotonde met 2 rijstroken op. We willen de afslag nemen, maar bevinden ons nog op de linker rijstrook. Dat wordt een rondje van de zaak! Je mag namelijk pas de rotonde verlaten als je je op de rechter, de buitenste, rijstrook bevindt. 

Na een aantal dagen in Spanje gaan we via Frankrijk naar Italië. We besluiten een rondje langs het Gardameer te doen en hopen dat het niet met bakken uit de lucht komt! Gelukkig is het een droge dag, maar wat zijn die wegen smal! Ook hier kennen wij de regels en laten de tegemoetkomende vrachtwagen voor (zware voertuigen hebben voorrang op lichte voertuigen). 

Door naar Oostenrijk, de bergen in. We treffen al snel wielrenners aan en gaat hier met een keurige afstand van 1,50 meter omheen. In de bergen komen we genoeg tegenliggers tegen. De ene keer maken wij ruimte, de andere keer de tegenligger. Het is maar net wie er makkelijker een manoeuvre uit kan voeren om elkaar te passeren. 

Via Oostenrijk rijden we door naar Duitsland en je raadt het al: Baustelle, stau, file! In Duitsland zijn ze ook altijd met de weg bezig en je ziet nooit iemand werken, maar dat terzijde. We creëren keurig een reddingsstrook, zodat hulpdiensten in ieder geval kunnen passeren. Motorrijders mogen trouwens niet tussen de files doorrijden en ook geen gebruik maken van deze gecreëerde ruimte. 

Na een mooie rit komen we weer veilig aan in Nederland. 

Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad zonder schade. Toch een ongeluk gehad waarbij een andere toerist of lokale bewoner aansprakelijk is? Schakel dan gerust de hulp in van RechtBij! Wij helpen je graag met het verhalen van schade die ontstaan is in een land die op jouw Groene kaart staat! 

Nog één laatste weetje: heb je in het buitenland een aanrijding gehad met een andere Nederlander? Dan geldt gewoon het Nederlands recht. Dit kennen jullie beide immers het beste. 
Schade Melden